reklama

Nič nie je ako bývalo - zmena vo výrobe olivového oleja

Ak ste si všimli, tak ako my tohto roku, počas cesty po Chorvátsku, že vynikajúci panenský olivový olej sa aj v tradičnej Dalmácii, od minulého roka, dajako chuťovo i farebne zmenil, nuž vedzte, že to nie je len váš dojem.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (25)
Olivovník
Olivovník (zdroj: www.7maslina.net)

Počas cesty do Dalmácie sme sa nemohli dočkať letných šalátov hojne preliatych tradičným domaćim maslinovim uljem, alebo domácim, ručne tlačeným panenským olivovým olejom, ktorý je jedným z najkvalitnejších v Európe. Boli sme prekvapení, že šalát chutil inak. Nie horšie ale inak. Začali sme pátrať, či sa naozaj dačo zmenilo. A potom nám aj miestny gurment potvrdil, že sa nám to nezdá.

Do výroby tejto pomerne jednoducho vyrábanej tisícročnej komodity zasiahla totiž aj v Dalmácii veda. Vedci vraj vydali hodnotenia, že panenský olivový olej vyrábaný tradičnou dalmátskou metódou obsahuje príliš veľa kyselín a zároveň nie je taký zdravý ako olej z nového spôsobu výroby. Tradičný spôsob výroby panenského olivového oleja totiž vyzeral nasledovne. Olivy sa zberali zrelé a na 7 až 10 dní (resp.až 15 dní) sa ponorili do sudov s morskou vodou. Tá z olív vytiahla horkosť a dala im tradičnú chuť. Následne sa olivy vytlačili a získal sa zelenožltý prenikavý panenský olivový olej, aký sme očakávali aj my. Po novom však začali niektoré uljare, čiže výrobcovia oleja, olej tlačiť zo zelených plodov a ihneď po zbere. To vraj znamená nižšie percento kyselín v oleji, jemnejšiu chuť, svetlejšiu žltú farbu a tým aj zdravší olej.

Lenže, je v tom háčik. Nový olivový olej by vyhovoval možno konzumentom u nás a aj hodnoteniam v laboratóriách. Je bez výraznej chuti, svetlejší a neutrálnejší vo vôni. Starší spôsob výroby oleja však dal oleju tmavšiu farbu, výraznejšiu vôňu a najmä ostrejšiu a nezameniteľnú chuť.

Čo myslíte, ktorá technológia výroby prevládne? Nový olej sa už v tejto sezóne zle predáva. Domáci ho nechcú a hľadajú starý, tradičný olivový olej. Preto sa rozhodol jeden z výrobcov oleja, na ostrove Hvar, nový, zle predajný olej darovať rybárom, ktorí ho v noci hádžu v forme naolejovaných kamienkov do mora a keď si svietia na takto naolejovanú morskú hladinu, je vraj kryštálovo čistá a oni vidia lepšie na ryby.

A tak sa nové opäť vrátilo k starému. Starí výrobcovia oleja aj rybári sa vynašli.

Adriana Bagova

Adriana Bagova

Bloger 
  • Počet článkov:  36
  •  | 
  • Páči sa:  1x

O mne by mal vypovedať text, tak len dúfam, že aj dačo podnetné. Zoznam autorových rubrík:  Čo mi nedá spávaťČo sa deje u nás vonkuĽudia v nás - rozhovoryMôj takmer súkromný životSpomienky na budúcnosť

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu