Na zdarovje druzja!

Autor: Adriana Bagova | 19.12.2010 o 15:15 | Karma článku: 6,21 | Prečítané:  1372x

U nás, v Bratislave, sa mesiac november už tradične viaže s vynikajúcou akciou pre mlsné jazýčky, na ktorú sa tešíme celý rok. S Vianočným bazárom diplomatov. Ten tohtoročný, 20.ročník, sa pre nás a našich priateľov niesol v slovanskom naladení a výstižnom retropozdrave Na zdarovje druzja!

ABABVianočný bazár diplomatov 2010 - pred srbským stánkom

Akciu usporadúva každoročne International Women´s Club of Bratislava a výťažok z predaja vstupeniek, tombolových lístkov ale najmä národných špecialít, pripravovaných ambasádami rôznych štátov, ktoré sa predávajú za symbolické ceny, putuje na charitatívne účely na Slovensku. Ako jednu z najlepších nefalšovaných ochutnávok množstva drobností zo šíreho sveta, vám túto akciu vrele odporúčam.

Toho roku pre nás “navarilo” 38 zastúpení rôznych štátov, od Angoly, Izraela, Palestíny. Iraku, až po Litvu či Taiwan. Na akciu so vstupným 3 EUR, (v predpredaji stáli lístky paradoxne až 3,60 EUR, ja len verím, že tým získala viac charita), kde súčasťou je aj bohatá tombola so stovkami cien, (za príplatok 3 EUR za lístok), prišlo v nedeľu, 21.novembra 2010, od 10 dopoludnia do 16 hodiny popoludní, do bratislavského PKO, 6800 návštevníkov a vyzbieralo sa 85 000,-EUR na charitu.

A popri dobrom cieli, prispieť na pomoc druhým,  sme si pochutnávali a ochutnávali dobrôtky a dobroty. Na malej, pre nás príjemne naplnenej ploche Spoločenskej sály PKO, si to totiž treba užívať pomaly a intenzívne. Nikam sa neponáhľať a skúšať nepoznané. Ceny sú veľmi príjemné, zväčša medzi 0,30 - 1 EUR za jednu kanapku či drink a 1-5 EUR za rôzne väčšie či menšie jedlá. Veľmi zaujímavý bol napríklad Egyptský kuchár, ktorý pripravoval aj teplé jedlá ale zväčša sa ponúkajú drobné snacky a nápoje.Tie sa nám aj najviac osvedčili na rýchle a pohodlné ochutnávanie, keďže slabinou je nefunkčná šatňa a teda v rukách máte všetky zvršky, poháriky i jedlá.

My sme tradične prešli najmä všetky stánky s jedlom a môžem povedať, že ja i moji priatelia sme si vychutnali najmä pravý červený ruský kaviár na bielom maslovom chlebíku, samozrejme s pravou Stoličnou v ruskom stánku. V ukrajinskom stánku domácu slaninku na chlebíku a slanú rybu na čiernom chlebíku, opäť s pravou ukrajinskou vodkou. Potom sme vybrali víťaza vodky i seljodky ( po rusky solená ryba) a vyhrali Bielorusi.Tí mali jemnú, úžasnú, domácu solenú rybu na tmavom chlebe, žiaľ nemali ju aj na predaj v kuse. Podávala sa samozrejme, ako inak, s bieloruskou vodkou, pre štamgastov nakoniec, už s pohárikom naviac zdarma. K Bielorusom sme sa vrátili iniciatívne viackrát a vždy to bolo lepšie a lepšie. Celkovo toho roku Slovania - Bielorusi, Ukrajinci, Srbi, Chorváti či Rusi nám boli ponukou jedál a náladou najbližšie. A naše “Na zdarovje druzja!” tej skvelej nálade pomáhalo.

Čo stánok, to zážitok. Dlhonohé litovské dievčatá vynikali podnikavosťou, takže najmä muži neodolali ochutnávať ich špeciality. Ochutnali sme pravdaže aj exotickejšie jedlá a pochutiny, Izraelci ponúkali kóšer paštétu na chlebe. Zaujal aj kórejský stánok, kde sa to hemžilo úslužnými ženami ponúkajúcimi národné špeciality ako kórejské plnené ryžové pirôžky, pražené priamo pred vami, za euro 3 ks, kórejské kimči (národné jedlo z kyslej kapusty, štipľavé a aromatické), a ďalšie jedlá, ktoré ochutnáme azda o rok.

Zaujali nás aj pripravené balíčky s indonézskym jedlom (kompletná porcia s mäsom za 3 EUR alebo vegetariánska varianta), ktoré sme si zobrali zabalené v plastovej nádobke domov do chladničky a jedli až na druhý deň, čo tiež vrele odporúčam, lebo žalúdok má predsa len obmedzenú kapacitu a ochutnávať sa chce a chce.

Najviac sme sa tešili, po ročníku 2009 na Francúzov, ktorí ponúkali vtedy tú najlepšiu husaciu foie gras, z ktorej sme sa olizovali celý rok.Tohto roku ponúkali rôzne torty, skvelý quiche a famózne koláčiky aj s pripojeným receptom. Veľmi sa nám tiež páčilo u Srbov, ktorí ponúkali netradičnú teplú slivovicu a skvelé balkánske údeniny. Doteraz nám voní skvelá srbská slaninka - panceta v chladničke a nevieme sa jej dojesť. Srbi boli tiež veľmi pohostinní a príjemní.

Foto: AB 2010 foto pred stánkom Srbska

Osobne je mojim každoročným cieľom gruzínsky stánok, kde majú okrem gruzínskeho koňaku, gruzínskeho čaju, vína a tradičného syrového koláča chačapuri, (ten tohtoročný sa im až tak nevydaril), aj ďalšie varianty skvelých slaných koláčov, šalátov a jednohubiek. Ja som si zvolila cviklový šalát s orechmi a baklažán posypaný orechmi. No, jeden lepší ako druhý.

U Brazílcov sme zostali očarení kroketami plnenými kuracím mäsom a olivou ale ich koktaily s alkoholom cachaça, kokosovým mliekom a podobne, neodporúčam konzumovať ku koncu bazáru, sú veľmi silné.

Na Vianočnom bazáre si môžete nakúpiť aj rôzne darčeky z celého sveta, potraviny, či rôzne suveníry a ozdoby na Vianoce. Predávajú ich charitatívne organizácie a tiež priamo zastúpenia štátov. Napríklad Japonci ponúkali krásne ručne vyrábané bambusové podložky, Indonézia šperky a odevy, Taliani mali okrem Segafreddo kávy aj cestoviny, pochutiny a veľa ďalších dobrôt, Španieli predávali kapari, olivy, oleje, Kanaďania javorový sirup a podobne. Trošku sme sa zabávali na Američanoch ponúkajúcich, už tradične,  coca colu v plechovkách a Britoch ponúkajúcich tovar z Tesca. Najvtipnejší boli zaručene Česi a ich pečené buřty, ku koncu bazáru už za naozaj akciové ceny. Oplatí sa teda zostať až do konca.

Malé odporúčanie na záver, ak nechcete minúť priveľa, vymedzte si rozpočet na ochutnávky vopred, lebo oči vám nedajú pokoj ani na chvíľku.

Ak máte radi chute sveta ako ja, potom neváhajte a pripravte si peniažky a chuťové poháriky na 21. Christmas bazaar presne o rok. A keďže sa nám blížia tie sviatky, na zdarovje druzja i vám!

Foto AB 2009: Pred gruzínskym stánkom, mladík v národnom odeve

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

KOMENTÁRE

Vracajú sa deväťdesiate roky a prečo sa Danko drží ruskej letky

Akcia proti Kiskovi je porovnateľná len s únosom mladého Kováča.

DOMOV

Šéf protikorupčného úradu Kovařík: Politikov treba vyšetrovať citlivo

Policajti pri citlivých kauzách nemôžu zisťovať všetko, musia brať ohľad aj na česť politika, tvrdí Ficov šéf boja proti korupcii Peter Kovařík.

PRIMÁR

Keď mejkap podráždi. Problémy, ktoré vyvoláva kozmetika

Vyberte si kozmetiku, ktorá nepoškodí pleť.


Už ste čítali?